Fiskeværet Myken på Helgeland |
Midtvinters er lyset dunkelt og blått,
selv dagene er som kveld.
På en høyde inn mot fastlandet, er isdammen.
Herfra fraktes is i trerenner, ned til fiskemotakene ved sjøen. Fisken kjøles så ned og fraktes langt av sted.
Vinterlek på isdammen |
Noen av barna har kjøpe-skøyter, andre har laget skøytene selv.
Slitte tresko, med en bit av en gammel ljå under, en reim over foten, ja det er alt som skal til. Det er skrint med sko så fottøyet nyttes til siste slutt.
Helgastua |
Ved skumringstid går barna hjem, hvert til sitt. Julie løper over høyden bak huset og ser røyken fra pipa. Det skal bli godt å komme inn. Hjemme hos bestemor på Remma, trekker Julie knehøye sorte ull lugger av kalde bein. Både hender og føtter er stivfrosne etter timers lek.
Etter å ha vrengt av seg alt ull tøyet, så kjenner hun en intens lukt av appelsin. Hun roper: "Mormor, mormor kor e du hen ? Eg e heime no" På kjøkkenet hører hun mormors stemme: " Å, e du heimkommen alljerede no Julie?"
Appelsin og Gulerotsyltetøy |
Sier Julie før hun klyver opp på en krakk for å se.
"Å, kor du ha bala mormor! Ha du kokæ appelsinsyljtætøy førr at eg sku kom hit'et i dag?
"Ja eg ha kokæ tel deg, dæ kanj du va sekker på at eg ha! "
Julies kalde hender omfavner en bestemor så god og varm. "Å mormor, du e så snillj!"
Julie fra Solstrand i Risøyvær |
Skiver av grovt brød med appelsin marmelade, går ned på høykant. Ute har det blå og dunkle lyset gått over i sort. Lykter er tent i hus og buer. En vinterdag i et øyvær lengst i vest går mot kveld. I hjertene er minner om gode dager som aldri blir glemt.
"Mormor, eg vil aldri gløm den gleden du ga meg!"
Takk til Mykenfolket for god hjelp til Mykensk sleng på dialogen! Tusen takk til deg mamma og til deg Harry, for at dere vil fortelle! Det er som du sier Harry, det skulle være alle barn forunt å få en oppvekst, slik som dere hadde der ute.
Historien ovenfor er fra øya Myken på Helgeland og er en del av fortellingene om "Folket på Solstrand".
Julie som er min mor, vokste opp på Solstrand i Risøyvær. Hennes bestemor og min oldemor - Helga, bodde på øya Myken, som ligger litt lenger ut mot storhavet.
Noe av det mamma aldri glemmer, er hvor godt det luktet hjemme hos hennes bestemor på Remma. Bestemoren var glad i å lage mat. På glassverandaen blomstret Hortensiaene så fint i vinduskarmene ned mot kaia. Det var et hjem med trivsel.Mamma har gode minner fra at hennes bestemor kokte syltetøy av appelsiner og gulrot. Den gode smaken og lukten av syltetøyet, er fremdeles friskt i minne. I fjor bestemte vi oss for å prøve å finne oppskriften.
Vi gikk i gang med å koke appelsinsyltetøy etter gammel oppskrift, hjemme på kjøkkenet hos mamma. Fargene var flotte og en intens lukt av appelsin fylte huset! Tankene gikk tilbake til en barndom så fin, på Helgeland.
Helgas appelsin og gulrotmarmelade
8 appelsiner
2 sitroner
1 lime
5 gulerøtter
5 l vann
2 kg sukker
Dag 1: Sitrusfruktene skrelles uten å ta med det hvite. Skallet legges i vann natten over. Skjær fruktkjøttet i biter og la stå tildekket til neste dag. Ta vare på steinene.
Dag 2: Bruk stavmikser til å fin-hakke skallet. Fruktsteiner legges i et lite tøystykke, klar til å koke med syltetøyet. Steinene bidrar til at syltetøyet blir stivt.
Kok fruktkjøttet, skallet, fruktsteiner, vannet og sukkeret til det har passe konsistens. Til å begynne med så er syltetøyet tynt, etter noen timers koking uten lokk, så blir det tykner det. Steinene tas ut av syltetøyet etter koking.
Duften av appelsin er herlig intens og smaken er så god som den minnes å ha vært.